Locatie:

Zwitsal Apeldoorn
Vlijtseweg 130
7317 AK Apeldoorn

Routebeschrijving

Naamsbekendheid Visual van Coca cola uithangbord.

Naamsbekendheid. De basis voor je merk

Onbekend maakt onbemind.

Je bent net begonnen met je bedrijf of je loopt al een aantal jaartjes mee en het wordt tijd voor een volgende stap in je groei. Dan is het natuurlijk wel fijn als je merknaam een beetje bekend is. Dat mogelijke klanten van je horen. Want ja: onbekend maakt onbemind, luidt niet voor niets een heel oud gezegde. Dus moet je werken aan naamsbekendheid. Het is de basis voor elke ondernemer.

Doel van naamsbekendheid

Even goed om vast te stellen: naamsbekendheid gaat dus niet over het verkopen van producten of het scoren van leads. Dat is uiteindelijk natuurlijk wel de bedoeling van al je marketinginspanningen, maar naamsbekendheid (ook wel branding genoemd: zie bijvoorbeeld ons artikel over branding vs sales) heeft zijn eigen doel. En dat is puur het creëren van een breinpositie bij je doelgroep. Top-of-mind heet dat ook wel, zodat je klanten op het moment dat ze aan conversie toe zijn jouw naam als eerst in hun hoofd hebben.

Je eigen netwerk

Opbouwen van naamsbekendheid begint natuurlijk bij je eigen netwerk. Heb je al klanten of ken je mensen in jouw branche? Zet ze in! Vraag ze of ze iets willen delen over je bedrijf, je producten of de samenwerking. Voelt misschien lastig om te doen, maar de meesten vinden het hartstikke leuk. En er zijn nog meer zaken om mee aan de slag te gaan, afhankelijk van je tijd en je budget. Dat begint vaak online, maar ook offline liggen er kansen. We laten er hier een paar de revue passeren, maar de mogelijkheden zijn in feite eindeloos.

PR en persberichten

De aloude basis in marketingland: Public relations (PR). Schrijf bijvoorbeeld een persbericht over de start van je bedrijf of de lancering van een nieuw product. Stuur hem naar relevante media, lokale nieuwsuitzendingen en branche-publicaties. Hou bij het schrijven wel altijd rekening met het medium waarin je het plaatst en de behoeftes van de lezers. Oftewel, neem de positie in van je potentiële klant en stel dan de vraag: what’s in it for me?

Social media

In dit digitale tijdperk zijn sociale media een must. Duik er eens en bekijk wat jouw doelgroepen doen op Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn of misschien wel TikTok. Deel waardevolle, relevante content en betrek je volgers bij je merk. Maak verbinding met je publiek en laat zien waar jouw merk voor staat. Dit kun je eerst gratis doen, door zelf een kanaal aan te maken, maar uiteindelijk ook betaald, door het inzetten van advertenties.

Lokale betrokkenheid

Voor kleine ondernemers is de lokale gemeenschap een belangrijke basis om naamsbekendheid op te bouwen. Word actief betrokken bij lokale evenementen, beurzen en netwerkgroepen. Sponsoring van lokale sportteams, liefdadigheidsevenementen of culturele activiteiten kunnen ook helpen om je bedrijfsnaam te laten opvallen. Niets trekt zoveel aandacht als het tonen van je goede hart. Laat zien dat je om meer geeft dan alleen winst. Door iets terug te geven aan de gemeenschap, creëer je een positieve band. Zorg ervoor dat je tijdens al deze acties je merk consistent presenteert en leg contacten met potentiële klanten en partners.

Online bedrijfsvermeldingen

Meld je bedrijf aan bij platforms zoals Google Mijn Bedrijf, Yelp, Yellow Pages en lokale bedrijvengidsen. Zorg ervoor dat je bedrijfsinformatie zoals adres, telefoonnummer, website en openingstijden correct en up-to-date zijn. Dit vergroot de kans dat potentiële klanten je bedrijf vinden wanneer ze naar relevante producten of diensten zoeken. Logisch toch?!

Slimme samenwerkingen

Waarom alleen doen als je ook gebruikt kunt maken van anderen? Misschien zijn er voor jouw bedrijf slimme, strategische partnerschappen mogelijk. Haak aan bij een grote partij en vergroot de naamsbekendheid van je kleine onderneming. Zoek naar complementaire bedrijven in je branche of gerelateerde sectoren en zoek naar mogelijkheden om samen te werken. Bijvoorbeeld in gecombineerde evenementen, het uitwisselen van gastblogposts of het promoten van elkaars producten of diensten. Zo bereik op een makkelijker manier een breder publiek. En daar begint het.

Heb je bakken met geld dan is het makkelijk. Grote bedrijven met dikke investeerders ‘kopen’ gewoon marktaandeel door enorme campagnes. Maar ben je klein, dan moet je slim zijn. En vooral beginnen. Ga meteen aan de slag en probeer dingen uit. Zet wekelijks een uurtje ‘naamsbekendheid’ in je agenda en duik erin. Of ga met collega’s om tafel en verdeel een aantal taken. Uiteindelijk is het een kwestie van lange adem. Dus zuig vol die longen!

Handig! Ik wil meer kennis opdoen