Als kleine ondernemer ben je een soort duizendpoot. Je moet meerdere rollen spelen: die van verkoper, marketeer, boekhouder, en soms zelfs klantenservicemedewerker. Voor al deze rollen is er één gemene deler: ken je klant. Alleen: de meeste bedrijven hebben niet één soort klant. Ze vallen uiteen in verschillende doelgroepen, elk met hun eigen behoeftes en wensen. Hoe ga je daar mee om? Het heet doelgroepsegmentatie.
Wat is doelgroepsegmentatie?
Doelgroepsegmentatie dus. Wat is dat eigenlijk? Simpel gezegd: je deelt je totale klantenbestand in kleinere, goed gedefinieerde groepen. Die segmenten stel je samen op basis van gemeenschappelijke kenmerken, zoals leeftijd, geslacht, geografische locatie, inkomen, koopgedrag of interesses; een klantprofiel. Daarbij houd je natuurlijk je eigen product of dienst in het achterhoofd. En misschien is het ook geen slecht idee om eens wat klanten te vragen naar hun ervaringen, wensen en ideeën. Je zult nog verrast zijn over wat dat oplevert.
Gerichte communicatie
Waarom is het belangrijk? Door je klanten in segmenten te verdelen, kun je ze aanspreken met communicatie op maat (bijvoorbeeld via je social media kanalen). Daarin heb je het over onderwerpen die precies aansluiten bij hun behoeften en voorkeuren. Zo voelen ze zich begrepen, herkennen ze zichzelf in jouw verhalen en zullen ze eerder geneigd zijn jouw aanbod te overwegen. Eigenlijk wel logisch, toch? Want wat voor de ene klant werkt, werkt misschien niet voor de andere.
Effectieve marketing
Met doelgroepsegmentatie concentreer je de marketinginspanningen op de groepen die het meest waarschijnlijk jouw producten of diensten zullen kopen. Dit kan je helpen je marketingbudget efficiënter te gebruiken en een hogere return on investment (ROI) te behalen. Met andere woorden: niet alleen de inhoud van je boodschappen pas je aan op de doelgroep, maar ook de manier waarop je die doelgroepen bereikt. Een simpel voorbeeld: als een specifiek segment van je klanten in Amsterdam woont, heeft het geen zin om in Groningen te adverteren.
Productontwikkeling
Doelgroepsegmentatie gaat verder dan communicatie en marketing. Als je echt begrijpt wat jouw verschillende klantsegmenten willen en nodig hebben, kun je producten of diensten ontwikkelen die nog beter aansluiten bij hun behoeften. Het zal je helpen om een nog sterkere binding met je klanten op te bouwen. Als ze het gevoel hebben dat je ze begrijpt en naar ze luistert, worden ze echt fan van je product. En ze blijven dan ook makkelijker loyaal aan jouw merk.
Concurrentievoordeel
Doelgroepsegmentatie kan je ook concurrentievoordeel geven. Door je te concentreren op specifieke klantsegmenten, sluit je beter bij ze aan dan grotere bedrijven met een ‘one-size-fits-all’ aanpak. Zeker als kleine speler kun je je daar echt mee onderscheiden. Houd in je achterhoofd: liever 10 loyale klanten met een goede marge, dan 1000 klanten die je telkens opnieuw voor je moet winnen.
Weten wat je klanten echt willen
Conclusie: het kennen van je klanten en het afstemmen van je producten, diensten, en boodschappen op hun behoeften is essentieel voor goede communicatie en marketing. Daarmee zorg je voor optimale doelgroepsegmentatie.
Dus ook al heb je altijd dingen te doen en zo weinig tijd om ze te doen, het werken aan klantprofielen is het waard. Word efficiënter en effectiever in je marketing en bouw aan een loyaal klantenbestand.
Handig! Ik wil meer kennis opdoen